El divendres, 18 de juliol, el cronista de Silla va presentar al Centre Cultural Carmen Valero dos llibres dedicats a la toponímia popular del seu poble, un dedicat a la zona urbana i l’altre a la rural.
A la presentació van assistir més de 150 persones, les quals van eixir emocionades de l’acte després d’escoltar Antich i veure els dos vídeos que havia preparat junt amb J. M. Aguado on es mostrava la vida del poble de meitat segle XX. El primer vídeo era un passeig per la zona urbana amb una veu en off del mateix autor, amb imatges que ja no podrem veure del poble de Silla perquè moltes edificacions han desaparegut i altres s’han transformat. En el segon, les imatges recorrien la zona rústica i mostraven les séquies, els motors, l’albufera, la pesca, la caça…
Antich, un historiador i investigador infatigable que viu amb la il·lusió de deixar-nos com a llegat tota una vida dedicada a l’estudi de la història de Silla, va explicar la història de molts veïns i veïnes, quina era la seua descendència, on treballaven i, fins i tot, quin per quin malnom es coneixien. Va mostrar com s’anomenaven i s’anomenen els barris, barraques, carrers, places, parcs, molins, motors, séquies, camins… i tot això il·lustrat amb fotografies de l’època, mapes, plànols i il·lustracions.
Segons la regidora de Normalització Lingüística, Laura Millán, «Silla evolucionarà, naixeran altres topònims, en desapareixeran alguns com el nom de les barraques, però la seua història romandrà per sempre en aquests llibres. Gràcies a aquest treball, podem conèixer més a fons el nostre terme, la toponímia, el lèxic propi de l’horta i de la marjal, els oficis perduts…»
L’alcalde, Vicente Zaragozá, va elogiar-lo, li va agrair tota la feina que havia fet pel seu poble i el va obsequiar amb un quadre en què figuraven tots els llibres que Josep Antich havia escrit sobre Silla al llarg dels anys: «Mai no podrem agrair-te tot el que has fet pel nostre poble.»