L’Acadèmia celebra a Silla la trobada anual que enguany reflexionarà sobre la toponímia i l’antroponímia de l’Albufera i de les comarques de l’Horta Sud i de la Ribera Baixa
L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) celebra la XVI Jornada d’Onomàstica els dies 27 i 28 d’octubre, a Silla. En esta ocasió, la hidronímia, especialment els hidrònims de l’Albufera de València, i la toponímia i l’antroponímia de l’Horta Sud i de la Ribera Baixa seran els temes centrals de les ponències que es pronunciaran durant la trobada.
L’elecció de la hidronímia com a matèria de reflexió no és casualitat, atés que esta ocupa un lloc importantíssim en els estudis de l’Acadèmia. De fet, dels 125.366 registres que conté actualment el Nomenclàtor Toponímic Valencià, 22.505 són hidrònims, vora un vint per cent del total. Això no obstant, la percepció d’Immaculada Cerdà, secretària de la Secció d’Onomàstica de l’AVL, és que la societat no és conscient de la importància que té l’aigua en l’onomàstica i la toponímia de la Comunitat Valenciana. «Pensem que inclús l’àmbit rural, fortament vinculat a l’aigua, està vivint un moment de devaluació. I en moltes ocasions, este menyspreu implica també un menysteniment al nom que l’acompanya», advertix Cerdà. «Conservar la toponímia, analitzar-la i estimar-la és una forma d’estimar el nostre territori», rebla Immaculada Cerdà. En este sentit, recorda que l’onomàstica és un patrimoni material propi que «tots tenim l’obligació de respectar i la vocació de protegir».
Així, la toponímia que banya l’aigua: el nom dels rius, dels barrancs i dels llacs, i l’onomàstica de l’Horta Sud i de la Ribera Baixa serviran de punt de trobada per als especialistes en la matèria de tot el territori valencià. El cronista de Silla, Josep Antich, serà l’encarregat d’inaugurar la jornada amb la ponència «Una aproximació històrica a la toponímia de Silla». Seguidament, es presentaran els fullets de toponímia municipal de l’Horta i de la Ribera Baixa i les Actes de la XV Jornada d’Onomàstica, a càrrec de Maite Mollà, tècnica d’Onomàstica de l’AVL.
Abans del descans, es presentaran dos comunicacions: la primera «Hidronímia i història del lèxic», a càrrec dels acadèmics Josep Martines i Sandra Montserrat; i la segona «Toponímia de l’Horta Sud i de l’Albufera en els diccionaris valencians del segle XIX», de l’exacadèmica Maria Isabel Guardiola.
En la part final de la jornada de divendres, Juli Jordà, tècnic de promoció lingüística de l’Ajuntament d’Alzira analitzarà la hidronímia d’Albalat en la ponència «Els camins d’aigua entre el Xúquer i l’Albufera». L’editor de Denes, Francesc Ferrer, clourà la primera jornada amb la ponència «Mots endèmics i parèmics a l’entorn del lluent de l’Albufera».
Passeig en barca per l’Albufera
La jornada de dissabte començarà amb la comunicació del president de la Secció d’Onomàstica, Ramon Ferrer, «La toponímia major aràbiga de l’Horta Sud i de la Ribera Baixa». Seguidament, Empar Minguet d’AVIVA Silla presentarà la comunicació «Alteracions ideològiques i lingüístiques en la toponímia urbana de Silla». La sessió de ponències es tancarà amb la intervenció del pescador i expert en vela llatina Francesc Baixauli amb la xarrada «Paraules a flor d’aigua».
La jornada finalitzarà amb una passejada molt especial en què els assistents descobriran la història i la toponímia de l’Albufera. Francesc Baixauli i l’editor de Denes, s’han encarregat del disseny de l’itinerari i faran de guies en este passeig toponímic. «Tindrem ocasió de disfrutar de la natura i d’un paisatge únic com és l’Albufera de València, eixe gran llac costaner que ha propiciat un paisatge físic i humà característic i únic, un paisatge de marjals i arrossars que es transforma segons l’estació de l’any i que va conformant formes de vida animals, vegetals i humanes, que deixen la seua empremta en els noms de lloc i també en els personals», expressa la presidenta de l’AVL, Verònica Cantó.