Ahir, l’alcalde de Silla Vicente Zaragozá es va reunir amb Montserrat Alcalá Directora general d’Infraestructures Sociosanitàries de la Generalitat Valenciana per a parlar sobre la situació en la qual es troba la proposta presentada per l’Ajuntament de Silla en 2021 de construcció d’un centre de dia per a majors en l’emblemàtic edifici conegut com el Molí dels Xiques o Forés.
El mes d’octubre de passat 2021, l’Ajuntament de Silla després d’adquirir els terrenys que formen part del complex de l’antic Molí dels Xiques, va fer un oferiment a la direcció general d’Infraestructures de Serveis Socials per a la creació d’un centre de dia per a majors en aquesta ubicació, una proposta que va ser valorada molt positivament pels anteriors responsables, i per aquest motiu s’ha decidit continuar els contactes per a poder fer realitat aquest projecte.
Montserrat Alcalá s’ha compromès a estudiar la proposta i la possibilitat d’incloure-la dintre del Pla Convivint.
Per part seua, l’alcalde de Silla, ha agraït “l’amabilitat i la predisposició de la nova Directora General Montserrat Alcalá de continuar treballant entre ambdues institucions perquè la proposta es converteixca en una realitat”
El Molí de Forés, també conegut com el Molí de les Xiques.
Recuperació del patrimoni
Les dependències més antigues del Molí Forés van ser construïdes en 1790 pel duc de Híjar com a molí d’arròs. Posteriorment, en 1856 va ser venut a Manuel Forés, de qui rep el nom, per a començar a funcionar com la fàbrica d’electricitat de Pons i Forés per a subministrar energia al poble. Va ser el primer edifici amb il·luminació elèctrica de Silla.
Poc després va ser venut i convertit en una fàbrica de sacs. El fill del propietari, Plácido Navarro, es va fer càrrec del negoci i va derrocar la part antiga; va contractar tanta mà d’obra femenina que, des d’aquest moment, va ser conegut com el Molí de les Xiques.
Durant dècades ha estat víctima de l’abandó, amb actes vandàlics, espolis i diversos incendis que va obligar l’Ajuntament a intervenir d’urgència i de manera subsidiària per a evitar que desapareguera tota l’estructura de l’edifici principal i va apuntalar una part.
A més d’estar catalogat, la parcel·la compta amb una zona de protecció arqueològica, on es van trobar restes d’un fragment de mosaic de dos metres quadrats que podrien datar del segle II i formen part d’un jaciment romà. Fa uns anys, el conjunt va passar a les mans de l’Ajuntament a través d’un acord amb els propietaris pels quals se’ls commutava per terrenys en el futur desenvolupament del sector.