La Llotja de València ha estat l’escenari triat aquest dijous per a elevar la candidatura de l’Albufera a la Unesco i aconseguir la designació com a Reserva de Biosfera. L’impressionant saló de columnes de l’emblemàtic edifici ha servit per a exhibir el consens institucional aconseguit pels tretze municipis que s’inclouen dins de l’àmbit del llac. La iniciativa, impulsada per l’Ajuntament de València i recolzada per la Generalitat, requereix necessàriament de la resta de consistoris implicats.
En aquest històric pacte,es troben equips de govern de distint signe polític al de la capital i l’executiu autonòmic perquè alguns d’aquests municipis està governats pel PSPV i Compromís.
Els responsables municipals dels tretze ajuntaments que han signat el pacte han sigut: Mª José Català de València; Lorena Silvent, Catarroja; Julián Sáez, Sueca; José Javier Sanchis, Algemesí; Jordi Mayor, Cullera; Juan Ramón Adsuara, Alfafar; Vicent Zaragozá, Silla; José Miguel Ferris, Albal; José Francisco Cabanes, Sedaví; Francisco Comes, Massanassa; Vicente Codoñer, Sollana; José Antonio Roig, Albalat de la Ribera; i Salvador Masaroca, Beniparrell.
Amb el nomenament, l’Albufera s’uniria a un selecte club de Reserves de la Biosfera que a Espanya conformen cinquanta-cinc enclavaments naturals. Seria la primera en territori íntegrament valencià, perquè l’Alt Túria i la Vall del Cabriol que van aconseguir el seu objectiu en 2019, estenen els seus tentacles per altres comunitats autònomes.
Les Reserves de Biosfera són espais del planeta reconeguts internacionalment, que mantenen la sobirania del seu respectiu país, seleccionats per l’interès científic tant en l’ecològic, biològic com a cultural, i on els pobladors d’aquests territoris desenvolupen activitats socioeconòmiques, humanes, i de conservació, procurant la sostenibilitat.
En elles es promou la recerca i educació així com l’intercanvi d’experiències entre els diversos actors que allí habiten. Procurant a més, reduir la pobresa, el respecte de la identitat dels pobles i els seus valors culturals.
L’alcalde Vicente Zaragozá ha destacat: “L’Albufera és molt més que un paratge natural, és tradició, cultura i la nostra història. Aconseguir que sigui reconeguda com a Reserva de Biosfera és un pas clau per a protegir el seu valor mediambiental i garantir la seva conservació per a les futures generacions.” Amb aquesta designació, l’Albufera s’uniria a les 55 reserves que ja existeixen a Espanya, sent la primera en territori valencià, reforçant així la seva importància com a símbol de sostenibilitat i desenvolupament socioeconòmic en harmonia amb el medi ambient.
En l’acte, no sols han estat presents càrrecs polítics, sinó que també han participat representants del món acadèmic i dels premis Rei Jaume I, que han anat accedint a la Llotja de la Seda al so de la dolçaina i el tabal. Entre ells, estaven els guardonats Jose Antonio Sobrino i Jose Luis Rubio i el rector de la Universitat Politècnica de València (UPV), Jose Antonio Capilla.