Ajuntament de Silla

Maria Jesús Bolta, la Dansa dels Porrots de Silla, Josep Benítez i Martínez  i Francisco Valero-Terribas, Porrots d’Honor de Silla 2024

El Ple de l’Ajuntament va acordar el passat dilluns 21 de setembre aprovar la proposta de la Regidoria de Cultura i Festes per a atorgar els Porrots d’Honor 2024.

Aquest any, l’Ajuntament de Silla atorga el Porrot d’Honor de les Lletres Valencianes 2024 a l’escriptora Maria Jesús Bolta per la seua trajectòria, indiscutible, en l’escriptura valenciana.

Maria Jesús Bolta és la gran dama de la literatura infantil i juvenil valenciana. Hi ha en ella, sens dubte, una elegància innata, una serenitat en els seus gestos, una amabilitat discreta en els seus actes i un saber intel·ligent en les seues paraules i en els seus escrits que, d’alguna manera, s’adeqüen a aquesta imatge de respectabilitat i d’admiració cap al seu treball per la coherència de la seua trajectòria professional. Una de les característiques que es pot ressaltar de la seua obra és la bellesa de la seua prosa i del seu llenguatge. També es pot ressaltar el domini lingüístic i literari d’una llengua de la qual no existia un model d’ús consolidat i experimentat per a una literatura infantil, que inicia la seua producció a la fi dels anys huitanta.

Maria Jesús Bolta sorprén des de la seua primera aparició, amb una obra escrita amb un llenguatge elegant i adequat a la història que ens narra. Els amants de la bona literatura ens sentim atrets per la cadència de les seues frases i la bellesa de la seua composició. La llegim amb plaer, paraula a paraula. En definitiva, ens captiva amb la riquesa de la seua llengua literària, sempre culta i útil a les seues necessitats narratives. El seu registre lingüístic es manté en un nivell estàndard ric, variat i allunyat de col·loquialismes.

Pel que fa al Porrot d’Honor a l’Activitat Cívica 2024, aquest any l’Ajuntament de Silla l’atorga a la Dansa dels Porrots de Silla per la seua trajectòria a promocionar la nostra dansa, any rere any, en la nostra població, sent un distintiu cultural i cívic dins de la nostra població.

La Dansa dels Porrots s’entén, per part de la gent de Silla, com el seu principal senyal d’identitat, fins al punt que la melodia de la dansa és, pràcticament, l’himne que assenyala i identifica els seus habitants. Amb l’arribada de la democràcia i l’augment en l’interés per les arrels i la cultura local, l’interés per aquest fenomen va augmentar exponencialment. La dansa aglutina tot el veïnat i aquesta es vehicula, com ja hem assenyalat, a través de l’Associació Cultural la Dansa dels Porrots, creada després del germen de l’Escola Municipal de Dansa, en el 1983. En l’actualitat, l’Associació té 100 socis i el nombre de porrots que ixen a dansar cada 6 d’agost ha passat dels 8 tradicionals a 50, dividits en quatre grups.

 

L’associació desenvolupa un important programa de formació i sensibilització de les noves generacions locals, fins al punt d’oferir formació sobre les característiques de la dansa a tots els xiquets i xiquetes del poble, oferint tallers des dels 3 anys i mig en les guarderies fins als diferents col·legis de la localitat. De la mateixa manera, organitzen una escola d’estiu per a reforçar les destreses sobre la dansa. L’associació es troba especialment compromesa amb la labor d’inclusió de tots en la dansa. Com ja s’ha dit, des de fa més de 40 anys les dones hi participen amb tots els drets, però també els nous veïns de la localitat o persones amb discapacitat. Un dels compromisos de l’associació és incentivar la diversitat i que la dansa estiga oberta a tots. Els mateixos informants assenyalen que els porrots estan oberts a tothom.

El Porrot d’Honor a l’Activitat Esportiva 2024 enguany serà per a Josep Benítez i Martínez (1969)  per la seua trajectòria professional dins del món de l’esport.

Josep Benítez Martínez, esportista en la joventut, dedicat al món de l’esport com a fisioterapeuta, en la seua trajectòria professional i apassionat de compartir la seua experiència en l’actualitat com a professor a la universitat.

L’any 1984 obri el primer gimnàs de karate a Silla i comença la seua trajectòria dedicada a l’esport, principalment a les arts marcials. Al 1985 explora un nou art marcial, el Full Contact, del qual a l’any 1989 serà campió d’Espanya a Madrid.

L’any 1994 va participar com a representant de la Federació Valenciana de Boxa al campionat d’Espanya celebrat a Santander, on va obtindre la medalla de plata.

La seua vocació per l’ensenyament l’hem pogut observar amb el seu pas com a monitor de kick boxing a diferents centres esportius (Silla, Cullera, Guadassuar), així com a monitor d’iniciació esportiva (poliesportiu de Picassent) o monitor d’Educació Física al col·legi Sagrada Família als anys 90. També va participar en un programa d’acompanyament i accions immersives en joves amb risc d’exclusió a l’Ajuntament de Silla.

És fisioterapeuta des de l’any 1997, començant a la cantera i l’equip filial del Pamesa Valencia (actual València Basket). Des del 1998 al 2000 va ser fisioterapeuta de l’equip de relleus de la Selecció Espanyola d’Atletisme, i les temporades 1999/2000 i 2000/2001 va ser fisioterapeuta de la Federació Valenciana d’Atletisme.

En l’actualitat és degà del Col·legi Oficial de Fisioterapeutes de la Comunitat Valenciana, cosa que demostra la implicació que encara manté per la fisioteràpia i la seua defensa, i segueix com a professor i investigador a la universitat.

I finalment, el Porrot d’Honor a l’Activitat Cultural 2024 és per a Francisco Valero-Terribas per la seua trajectòria dins del món de la música.

 

Francisco Valero-Terribas és reconegut per la seua exquisida musicalitat, que unida a una especial naturalesa comunicativa, aconsegueix transformar tant l’experiència dels intèrprets com la del públic en favor de la música.

La seua elegant i expressiva tècnica, unida a una àmplia experiència, li permet abordar un vast repertori que abasta tots els gèneres i estils sense distinció. Tot això des de l’honestedat  interpretativa i la lleialtat al missatge artístic que caracteritzen les seues interpretacions.

Els seus més recents compromisos inclouen les temporades simfòniques de la Borusan Istambul. Symphony Orchestra a Turquia, l’Orquestra Simfònica de Bogotà a Colòmbia, la Bucheon Philharmonic Orchestra a Corea del Sud i les Orquestres Simfòniques de Bilbao, Filharmònica de Màlaga i Orquestra de la Regió de Múrcia a Espanya.

Ha sigut especialment tutelat per Isaac Karabtchevsky, Yoel Levi, John Nelson i Jesús López Cobos amb qui ha col·laborat estretament com a director assistent tant en produccions operístiques com en simfòniques. Ha sigut director assistent en el Palau de les Arts Reina Sofia de València, a més de director musical de l’Acadèmia de Música Contemporània de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya. Va ser, a més, convidat personalment pel mestre Lorin Maazel com a director resident del Festival de Castleton a Virgínia així com per Marin Alsop per al Cabrillo Music Festival a Califòrnia i per Hemuth Rilling per a l’Oregon Bach Festival.

Francisco Valero-Terribas va realitzar la seua formació com clarinetista en el Conservatori Superior de Música de València per a després especialitzar-se en la Direcció d’Orquestra.

Després de guanyar diferents concursos per a joves intèrprets, va iniciar una intensa carrera com a instrumentista en algunes de les més prestigioses orquestres espanyoles (RTVE, ONE, OSM, etc.). Al mateix temps, va continuar compaginant els estudis de direcció en alguns dels centres de major prestigi internacional (Acadèmia Chigiana, Järvi Accademy, Manhattan School of Music, Lucerne Festival Academy) amb un elenc de mentors entre els quals es troben: Kurt Masur, Bernard Haitink, David Zinman, Johannes Schlaefli, Jorma Panula, Paavo i Neeme Järvi.

  Plaça del Poble 1, Silla, 46460
  Apartat de correus 399
  96 120 01 16
  96 121 22 23