El 6 de febrer, en l’emblemàtica Plaça de la Torre de Silla, es donaran cita cuiners i cuineres valencians, juntament amb periodistes, per a retre homenatge a l’ arròs en perol com a plat icònic i ancestral, cuinant alhora que s’obri un col·loqui sobre el pes gastronòmic d’aquest plat en la història de la nostra gastronomia i la seua evolució.
Que l’olla d’arròs ha sigut la base de l’alimentació durant milers d’anys, és un fet. Que l’ arròs en perol és endèmic de la gastronomia valenciana, fins i tot anterior a la icònica paella, també és un fet (malgrat que els focus sempre han preferit centrar-se en aquesta). Amb el pas dels anys, l’avanç de la gastronomia cap a l’avantguarda ha deixat de costat el receptari ancestral que s’ha mantingut gràcies a les àvies, les mares i a alguns cuiners i cuineres que no han volgut renunciar a l’origen. I davant aquesta reflexió, l’Ajuntament de Silla des de la seua Regidoria de Turisme, ha volgut retre homenatge a aquest plat, que també és part rellevant del seu patrimoni cultural i que a poc a poc es converteix en reclam turístic. A més, l’arròs en perol de Silla té la peculiaritat d’afegir ànec de l’Albufera en temporada de caça, i és el protagonista en festejos i tradicions locals, per la qual cosa era necessari donar-li el protagonisme que es mereix.
I aquest homenatge no podia estar exempt de la participació de grans mestres arrossers del passat, present i futur, així com la important labor de divulgació de periodistes gastronòmics. Una trobada en el qual raonar, debatre, comentar i narrar anècdotes sobre aquest plat que ha marcat a molts comensals malgrat passar desapercebut, i que s’anirà cuinant al mateix temps que es van coent idees i reflexions.
Juan Gayà, autor del llibre “Receptes de la meua infància” realitzarà una reflexió sobre la petjada històrica de l’arròs en perol, a més de tractar-les peculiaritats de la recepta segons la temporada i la regió segons l’estudi realitzat per ell mateix en els últims anys. La petjada deixada per Loles Salvador al voltant d’aquest plat, serà present a través del testimoniatge de Javier Andrés, qui recordarà com aquest arròs, sempre en carta en els restaurants de la seua mare, va ser clau per a la supervivència de la família. Oscar Torrijos i Juan Carlos Galbis seran el testimoniatge del paper de l’arròs en perol en l’alta cuina, i com en les seues cartes amb Estrella Michelín van fer les delícies de grans comensals de renom. Les anècdotes estan assegurades.
La tradició en els arrossos albuferencos i el pas entre generacions seran presents a través de Raúl Magraner (Bonaire, El Palmar) i d’Adolfo Cucarella (La Granja, Sueca), els qui abordaran l’evolució del plat i dels comensals en les seues tradicionals cases arrosseres, que representen la regularitat gastronòmica, l’autenticitat i el patrimoni viu.
I el futur també serà present a través de tres joves cuiners que inclouen en la seua proposta gastronòmica aquest plat, en alguns casos versionat o amb matisos, però sense renunciar a la tradició. Intervindran Fran Espí (la Sucursal, 2 Sol Repsol, Talent Emergent 2022 de l’Acadèmia de la Gastronomia de la CV); Xavi Climent originari de Silla (Va de Bo); Paco Gimeno (El Racó, Meliana. President de Tastem l’Horta). La visió del comensal l’aportaran grans crítics i divulgadors com Pedro Garcia Mocholí (Gastro Cope, Cinc Barriques) i Juan Lagardera (Almanac Gastronòmic), els qui narraran experiències, anècdotes i històries viscudes al voltant d’aquest plat tan nostre.
La jornada tindrà començament a les 11,30h en la plaça de la Torre de Silla amb el showcooking de la mà de l’arrossera Mari Dolores Chardí del restaurant El Sequer (Silla), que determinarà també la clausura de la jornada amb una degustació després d’unes hores d’ebullició. Els temps aqueix dia, els marcarà la cuina.